Zzp’er inhuren binnen de wet DBA

rechtenvrije foto van twee mensen die elkaar de hand schudden

publicatiedatum: 13 maart 2025

Sinds 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst weer volledig op schijnzelfstandigheid binnen de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Werk je met zzp’ers, maar vindt de Belastingdienst dat ze eigenlijk in loondienst zijn? Dan kun je een naheffing krijgen. Vanaf 2026 ook een boete. Ondernemers worstelen met de vraag: kan ik nog zzp’ers inhuren? Advocaat Robin Jans geeft tips.

“Hoewel de wet DBA zelf niet is gewijzigd in 2025, is de handhaving ervan wél ingrijpend veranderd”, legt Robin Jans van advocatenkantoor Dirkzager uit. “Tot januari 2025 controleerde de Belastingdienst nauwelijks en legde ook geen boetes op, behalve bij ernstige misstanden. Nu is dat anders: de kans op controle is veel groter en de financiële gevolgen kunnen voor opdrachtgevers fors zijn.” 

Ruim vier op de tien bedrijven verwachten dat ze minder zzp’ers inhuren in 2025, blijkt uit onderzoek van CBS. De afname is het grootst in de sectoren bouw, horeca en landbouw.

Jans adviseert opdrachtgevers over hun samenwerking met zzp’ers: welke zzp’ers kunnen blijven, waar zit het risico op schijnzelfstandigheid en bij welke samenwerkingen kunnen ze door kleine aanpassingen binnen de kaders blijven? “Je kunt nog steeds met zelfstandigen werken. Je moet alleen goed afwegen in welke situaties het wel en niet kan.”

Kijk kritisch naar je arbeidsrelatie

“Neem samen met je zzp’er de samenwerking kritisch door”, zegt Jans. “Dit kan bijvoorbeeld als startpunt goed met de keuzehulp: Het juiste contract van de Rijksoverheid. “Kijk daarbij niet alleen naar de overeenkomst, maar vooral naar hoe jullie in de praktijk samenwerken. Je kunt een perfect contract hebben, maar als je in de praktijk een zzp’er als werknemer behandelt, dan is dát wat telt. We zien dat er soms niet eens een contract is, alleen een offerte waar een opdrachtgever ‘akkoord’ onder zet. Dat is echt te vrijblijvend. Het is beter om duidelijke afspraken vast te leggen.”

Lees het hele artikel op de website van de Kamer van Koophandel >

foto bij het artikel: rechtenvrije foto via Pexels


Lees meer ondernemersnieuws | Lees meer over kennis delen

Meer artikelen bekijken