FrieteRia infrarood branders.png
14 jul 2022 Mooie samenwerking tussen FrieteRia en AquaDataSystems

Op frituurwereld.nl is onderstaand artikel gedeeld over FrieteRia en tevens wordt hierin een ander OVDD-lid genoemd: AquaDataSystems BV. We delen het bericht over deze mooie ontwikkelingen en samenwerking graag aan u door.

FrieteRia experimenteert met infrarood branders onder bakpot

Geen gasbranders meer onder de bakpotten, maar infrarood-branders. Kunnen nieuwe ketels en nieuwe elektrische branders op basis van infrarood bijdragen aan een relatief goedkope en eenvoudige energietransitie in de cafetaria?

Onderneemster Ria Dekker neemt momenteel de proef op de som. Samen met de bevriende besturingsdeskundige Joop Weenk test ze infrarood-branders in haar zaak FrieteRia in Dronten. Er is door Weenks bedrijf een proefopstelling gemaakt van een speciaal voor FrieteRia gemaakte bakpot met 15 liter frituurolie, die op temperatuur wordt gebracht door een infrarood-brander.

“Wel boosterknop nodig”
De eerste proeven zijn volgens Ria Dekker bemoedigend. Omdat de temperatuur aanvankelijk ver terugzakte nadat de friet in de bakpot ging, is er een speciale ‘boosterknop’ op gemonteerd. “We bakken friet voor vijf personen. Qua baktijd komen gas en infrarood op hetzelfde uit. Ook de smaak en krokantheid van de friet zijn prima. Het stroomverbruik ligt volgens de kenners lager dan elektrisch bakken met elementen in de bakpotten. Maar het grote voordeel is natuurlijk dat je gewoon je bestaande bakwand grotendeels kunt blijven gebruiken.”

Immers: je kunt de gasbranders en leidingen weghalen en vervangen door infrarood-branders, zo redeneert Ria Dekker. Of dit probleemloos kan, hangt natuurlijk wel af van het type ketels. In veel gevallen – zoals ketels met pinconstructies – moeten namelijk, naast de gasbranders en leidingen, ook de ketels vervangen worden.

Friet voor 200 klanten
FrieteRia beschikt in elk geval over voldoende stroomvermogen in de zaak. Er is nog onlangs geïnvesteerd in uitbreiding van de capaciteit. “Onze brasserie BrasseRia is al helemaal elektrisch. Daar hebben we de gasoven door een elektrische oven vervangen,” vertelt Ria Dekker. De proef met de infrarood-brander voor haar cafetaria, een voor de branche unieke test, heeft haar tot op heden enkele duizenden euro’s gekost.

Nog deze week vindt de ultieme test van de proefopstelling plaats. FrieteRia moet friet bakken voor een groep van 200 mensen. Hiervoor wordt de infrarood-bakpot gebruikt. Een item van BNR Nieuwsradio vormde de inspiratie voor de bakproeven. In een podcast besteedde de zender onlangs aandacht aan infrarood-verwarming bij sauna’s. “Dat hoorden we en het één leidde tot het ander,” zeggen Ria Dekker en Joop Weenk. Weenk nam zelfs poolshoogte bij de genoemde sauna.

Behoud van bakwand
Als de proef met 200 porties friet gunstig uitpakt, gaat Weenks bedrijf AquaDataSystems, gespecialiseerd in besturingssystemen, de infrarood-technologie voor frituren vermarkten. Mogelijk zoekt Weenk de samenwerking met bestaande leveranciers, zodat eventueel bakpotten en bijpassende infrarood-roosters als één geheel kunnen worden aangeboden. “Want nieuwe pannen zullen in het algemeen zeker nodig zijn om te kunnen overstappen. Maar het helpt natuurlijk wel enorm als je bij de energietransitie geen compleet nieuwe elektrische bakwand hoeft aan te schaffen.”

Voor gebruikers van ronde bakpotten biedt infrarood vooralsnog geen oplossing. “Daarvoor zullen eventueel speciale infrarood-roosters ontwikkeld moeten worden,” zegt Weenk. Verder is meer onderzoek nodig naar hoe de frituurolie zich houdt. Bij gasbranders krijgt vet/olie een ‘opdonder’, wat kan leiden tot relatief snelle afbraak van de vetkwaliteit. Weenk: “Infrarood zit onder de hele bodem van de bakpot. Er is dus sprake van tamelijk geleidelijke verwarming. Welk effect dat heeft op de frituurolie, zullen we nog moeten onderzoeken.”

Toelichting bij de samengestelde foto uit een video van de infrarood-test bij FrieteRia in Dronten: links zie je de speciaal gemaakte bakpot met 15 liter frituurolie. Op de middelste foto is de stroomtoevoer onder bakpot in beeld gebracht. Rechts zie je het infrarood-rooster onder de grote bakpot. De video plaatste Ria Dekker op verschillende platformen om dit experiment met haar collega’s te delen.

Bron: frituurwereld.nl

16 mei 2024 09:00 uur | Dialoogsessie met Arbeidsdeskundigen UWV09:00 uur | Dialoogsessie met Arbeidsdeskundigen UWV
16 mei 2024 OVDD | BestuursvergaderingOVDD | Bestuursvergadering
23 mei 2024 OVDD | Algemene Ledenvergadering (met eten vooraf)OVDD | Algemene Ledenvergadering (met eten vooraf)
 
Agenda / evenementen

Ledennieuws

kunstwerk tulp.jpg
15 apr 2024 Tulpen Kunst Route met unieke audiotour
Tulpen Kunst Route met unieke audiotour
genomineerde FZV MKB Nicole van het Bolscher.jpg
9 apr 2024 Nicole van het Bolscher genomineerd als Flevolandse Zakenvrouw
Nicole van het Bolscher genomineerd als Flevolandse Zakenvrouw
Noek Pouw (002).jpg
3 apr 2024 Herbenoeming directeur bestuurder Noek Pouw bij OFW
Herbenoeming directeur bestuurder Noek Pouw bij OFW
Jan Schuurhuis 25 jaar ondernemer ovdd.jpg
30 mrt 2024 Jan Schuurhuis 25 jaar ondernemer
Jan Schuurhuis 25 jaar ondernemer
Martin Lek bij 40jaar PPP.jpg
28 mrt 2024 Grondlegger PPP overleden
Grondlegger PPP overleden
Joke Straathof tijdens een eerdere voorstelling
26 mrt 2024 JokeStraathof (De Angstexpert) opnieuw in het theater
JokeStraathof (De Angstexpert) opnieuw in het theater
nieuwe huisstijl Slump 2.png
14 mrt 2024 "Beleef het nieuwe Slump!"
"Beleef het nieuwe Slump!"
Janita-Tabak-- foto Fryske Marren.jpg
14 mrt 2024 Janita Tabak nieuwe directeur De Meerpaal
Janita Tabak nieuwe directeur De Meerpaal
debtt dronten.png
12 mrt 2024 Maak kennis met: Debtt Group
Maak kennis met: Debtt Group
Jan Groen van Green Organics deelt zijn kennis over ketenregie binnen de agri en food.png
25 feb 2024 Jan Groen van Green Organics deelt zijn kennis over ketenregie agri & food
Jan Groen van Green Organics deelt zijn kennis over ketenregie agri & food
BBC 4.jpg
20 feb 2024 Business Breakfast Club organiseert reünie als laatste bijeenkomst
Business Breakfast Club organiseert reünie als laatste bijeenkomst
Mondovino team.jpg
18 feb 2024 Gavi Wijnkopers is nu MONDOVINO
Gavi Wijnkopers is nu MONDOVINO
tulpenroute flevoland - foto voor website met toestemming gebruikt.jpg
18 feb 2024 Vanaf 13 april: Jubileumeditie Tulpenroute krijgt een vierde route!
Vanaf 13 april: Jubileumeditie Tulpenroute krijgt een vierde route!
dsc01812-450x300.jpg
12 feb 2024 Vanaf 5 maart ’24 Parkinson Boksen in Dronten
Vanaf 5 maart ’24 Parkinson Boksen in Dronten
Biddinghuizen-drone-foto-2023-Van Werven.jpg
7 feb 2024 Primeur in plastic recycling: Van Werven start verkoop koolstofcertificaten
Primeur in plastic recycling: Van Werven start verkoop koolstofcertificaten
Boekpresentatie Rheset Esther van Wageningen 01.jpg
15 jan 2024 Succesvolle presentatie van het boek “Dweilen met de kraan dicht”
Succesvolle presentatie van het boek “Dweilen met de kraan dicht”
Susan van Schooten 3-2.png
3 jan 2024 Susan van Schooten start nieuw concept
Susan van Schooten start nieuw concept
wilsor45.jpg
2 jan 2024 Wilsor Kunstharsen bestaat 45 jaar
Wilsor Kunstharsen bestaat 45 jaar
opening Recharge Van Staveren 3.jpg
21 dec 2023 Jitha Van Staveren opent snellaadplein in Dronten
Jitha Van Staveren opent snellaadplein in Dronten
2023-11-28 16_07_13-Staveren_Savethedate-3-2.pdf - Adobe Acrobat Reader (64-bit).png
28 nov 2023 Van Staveren nodigt je uit voor opening Shell Recharge op 14 december
Van Staveren nodigt je uit voor opening Shell Recharge op 14 december
Laatste foto's
2023 09 07 Broekhuis Dronten 01.jpg OVDD bij Broekhuis Dronten 7sept2023

Contact

Ondernemersvereniging De Driehoek
info@ovdd.nl

Verenigingsmanagment

Tineke Stuifzand
Parksingel 61
8256 GG Biddinghuizen
T 06 - 82 69 59 70

IBAN: NL59 ABNA 0471 2881 60

Volg ons

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Sitemap

Home
Netwerken
Belangenbehartiging
Actueel
Onderneming van het Jaar
Over OVDD
Leden
Contact
Inloggen Mijn OVDD

Lid worden

Investeer vandaag nog in een interessant netwerk van ondernemers in uw eigen gemeente Dronten: word lid van de OVDD!

Nu lid worden

Suggesties

Heeft u suggesties voor de OVDD? Of heeft u nieuws voor op de website? Laat het ons weten via info@ovdd.nl

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren