FrieteRia infrarood branders.png
14 jul 2022 Mooie samenwerking tussen FrieteRia en AquaDataSystems

Op frituurwereld.nl is onderstaand artikel gedeeld over FrieteRia en tevens wordt hierin een ander OVDD-lid genoemd: AquaDataSystems BV. We delen het bericht over deze mooie ontwikkelingen en samenwerking graag aan u door.

FrieteRia experimenteert met infrarood branders onder bakpot

Geen gasbranders meer onder de bakpotten, maar infrarood-branders. Kunnen nieuwe ketels en nieuwe elektrische branders op basis van infrarood bijdragen aan een relatief goedkope en eenvoudige energietransitie in de cafetaria?

Onderneemster Ria Dekker neemt momenteel de proef op de som. Samen met de bevriende besturingsdeskundige Joop Weenk test ze infrarood-branders in haar zaak FrieteRia in Dronten. Er is door Weenks bedrijf een proefopstelling gemaakt van een speciaal voor FrieteRia gemaakte bakpot met 15 liter frituurolie, die op temperatuur wordt gebracht door een infrarood-brander.

“Wel boosterknop nodig”
De eerste proeven zijn volgens Ria Dekker bemoedigend. Omdat de temperatuur aanvankelijk ver terugzakte nadat de friet in de bakpot ging, is er een speciale ‘boosterknop’ op gemonteerd. “We bakken friet voor vijf personen. Qua baktijd komen gas en infrarood op hetzelfde uit. Ook de smaak en krokantheid van de friet zijn prima. Het stroomverbruik ligt volgens de kenners lager dan elektrisch bakken met elementen in de bakpotten. Maar het grote voordeel is natuurlijk dat je gewoon je bestaande bakwand grotendeels kunt blijven gebruiken.”

Immers: je kunt de gasbranders en leidingen weghalen en vervangen door infrarood-branders, zo redeneert Ria Dekker. Of dit probleemloos kan, hangt natuurlijk wel af van het type ketels. In veel gevallen – zoals ketels met pinconstructies – moeten namelijk, naast de gasbranders en leidingen, ook de ketels vervangen worden.

Friet voor 200 klanten
FrieteRia beschikt in elk geval over voldoende stroomvermogen in de zaak. Er is nog onlangs geïnvesteerd in uitbreiding van de capaciteit. “Onze brasserie BrasseRia is al helemaal elektrisch. Daar hebben we de gasoven door een elektrische oven vervangen,” vertelt Ria Dekker. De proef met de infrarood-brander voor haar cafetaria, een voor de branche unieke test, heeft haar tot op heden enkele duizenden euro’s gekost.

Nog deze week vindt de ultieme test van de proefopstelling plaats. FrieteRia moet friet bakken voor een groep van 200 mensen. Hiervoor wordt de infrarood-bakpot gebruikt. Een item van BNR Nieuwsradio vormde de inspiratie voor de bakproeven. In een podcast besteedde de zender onlangs aandacht aan infrarood-verwarming bij sauna’s. “Dat hoorden we en het één leidde tot het ander,” zeggen Ria Dekker en Joop Weenk. Weenk nam zelfs poolshoogte bij de genoemde sauna.

Behoud van bakwand
Als de proef met 200 porties friet gunstig uitpakt, gaat Weenks bedrijf AquaDataSystems, gespecialiseerd in besturingssystemen, de infrarood-technologie voor frituren vermarkten. Mogelijk zoekt Weenk de samenwerking met bestaande leveranciers, zodat eventueel bakpotten en bijpassende infrarood-roosters als één geheel kunnen worden aangeboden. “Want nieuwe pannen zullen in het algemeen zeker nodig zijn om te kunnen overstappen. Maar het helpt natuurlijk wel enorm als je bij de energietransitie geen compleet nieuwe elektrische bakwand hoeft aan te schaffen.”

Voor gebruikers van ronde bakpotten biedt infrarood vooralsnog geen oplossing. “Daarvoor zullen eventueel speciale infrarood-roosters ontwikkeld moeten worden,” zegt Weenk. Verder is meer onderzoek nodig naar hoe de frituurolie zich houdt. Bij gasbranders krijgt vet/olie een ‘opdonder’, wat kan leiden tot relatief snelle afbraak van de vetkwaliteit. Weenk: “Infrarood zit onder de hele bodem van de bakpot. Er is dus sprake van tamelijk geleidelijke verwarming. Welk effect dat heeft op de frituurolie, zullen we nog moeten onderzoeken.”

Toelichting bij de samengestelde foto uit een video van de infrarood-test bij FrieteRia in Dronten: links zie je de speciaal gemaakte bakpot met 15 liter frituurolie. Op de middelste foto is de stroomtoevoer onder bakpot in beeld gebracht. Rechts zie je het infrarood-rooster onder de grote bakpot. De video plaatste Ria Dekker op verschillende platformen om dit experiment met haar collega’s te delen.

Bron: frituurwereld.nl

16 mei 2024 09:00 uur | Dialoogsessie met Arbeidsdeskundigen UWV09:00 uur | Dialoogsessie met Arbeidsdeskundigen UWV
16 mei 2024 OVDD | BestuursvergaderingOVDD | Bestuursvergadering
23 mei 2024 OVDD | Algemene Ledenvergadering (met eten vooraf)OVDD | Algemene Ledenvergadering (met eten vooraf)
 
Agenda / evenementen

Ledennieuws

presentatie-fbc-themabijeenkomst_1.jpg
16 dec 2019 GICOM gastheer van Floriade Business Club themabijeenkomst
GICOM gastheer van Floriade Business Club themabijeenkomst
LianeWolfert.jpg
16 dec 2019 Bureau LWPC ook voor Participatiepenning genomineerd
Bureau LWPC ook voor Participatiepenning genomineerd
csm_Jaarplan_2020_825b03067d.jpg
12 dec 2019 Toekomst OFW: energieneutraal en aardgasvrij
Toekomst OFW: energieneutraal en aardgasvrij
winterfestival.jpg
12 dec 2019 XL De Ateliers organiseert winterfestival
XL De Ateliers organiseert winterfestival
maatwerk steigerhout.jpg
9 dec 2019 Maatwerk Steigerhout vermeld op Duurzaam Dronten
Maatwerk Steigerhout vermeld op Duurzaam Dronten
Foto-ondertekening-1536x1130.png
9 dec 2019 SBBF sluit nieuwe overeenkomst met G4S
SBBF sluit nieuwe overeenkomst met G4S
artemis.png
9 dec 2019 Brouwerij Artemis gaat uitbreiden
Brouwerij Artemis gaat uitbreiden
IMG_6593.JPG
2 dec 2019 BuitenVitaal breidt uit naar Loenen
BuitenVitaal breidt uit naar Loenen
windmolens.jpg
26 nov 2019 Binnenkort: investeren in Windplanblauw
Binnenkort: investeren in Windplanblauw
walibi_halloween.png
26 nov 2019 Spookhuis van Walibi wint internationale award
Spookhuis van Walibi wint internationale award
Tietema opening 02.jpg
25 nov 2019 Tietema opent vierde filiaal in Dronten Centrum
Tietema opent vierde filiaal in Dronten Centrum
dag van de ondernemer 2.jpg
14 nov 2019 Cor Spronk actief bij Dag van de Ondernemer in Zwolle
Cor Spronk actief bij Dag van de Ondernemer in Zwolle
WoonDroom (002).jpg
1 nov 2019 Ohno!, Woonconcurrentie en MoonGirls winnen WoonDroom
Ohno!, Woonconcurrentie en MoonGirls winnen WoonDroom
aeres.jpg
30 okt 2019 Aeres Dronten heeft de beste tuin- en akkerbouwopleiding
Aeres Dronten heeft de beste tuin- en akkerbouwopleiding
gicom_brandweer.jpg
24 okt 2019 Bordje overhandigd aan Gicom: "Hier werken brandweervrijwilligers"
Bordje overhandigd aan Gicom: "Hier werken brandweervrijwilligers"
bbc17okt.jpg
17 okt 2019 BBC-bijeenkomst 17 oktober: Politiek en ondernemerschap
BBC-bijeenkomst 17 oktober: Politiek en ondernemerschap
voorzitter penningmeester STA Dronten en irene korting.jpg
17 okt 2019 Nieuwe kleding vrijwilligers STADronten gesponsord door SuperTank
Nieuwe kleding vrijwilligers STADronten gesponsord door SuperTank
CMO_positievegezondheid_04.JPG
16 okt 2019 OVDD leden actief rondom beweging Positieve Gezondheid
OVDD leden actief rondom beweging Positieve Gezondheid
OFW50jaar.jpg
12 okt 2019 Vrijdag 1 november viert OFW 50-jarig jubileum
Vrijdag 1 november viert OFW 50-jarig jubileum
scoren met ondernemerschap.jpg
12 okt 2019 Bas Nijhuis spreekt op BusinessBoost Connect van ING | Bent u erbij 28 oktober?
Bas Nijhuis spreekt op BusinessBoost Connect van ING | Bent u erbij 28 oktober?
Laatste foto's
2023 09 07 Broekhuis Dronten 01.jpg OVDD bij Broekhuis Dronten 7sept2023

Contact

Ondernemersvereniging De Driehoek
info@ovdd.nl

Verenigingsmanagment

Tineke Stuifzand
Parksingel 61
8256 GG Biddinghuizen
T 06 - 82 69 59 70

IBAN: NL59 ABNA 0471 2881 60

Volg ons

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Sitemap

Home
Netwerken
Belangenbehartiging
Actueel
Onderneming van het Jaar
Over OVDD
Leden
Contact
Inloggen Mijn OVDD

Lid worden

Investeer vandaag nog in een interessant netwerk van ondernemers in uw eigen gemeente Dronten: word lid van de OVDD!

Nu lid worden

Suggesties

Heeft u suggesties voor de OVDD? Of heeft u nieuws voor op de website? Laat het ons weten via info@ovdd.nl