Subsidie voor ontlasten overvol stroomnet

28 juni 2024

Vanaf 1 juli opent Provincie Flevoland een speciale subsidie voor bedrijven en organisaties. Zij kunnen hiermee nieuwe ideeën en oplossingen bedenken om de zogeheten netcongestie (het overvolle stroomnet) te verlichten. 

Hard nodig

Gedeputeerde Harold Hofstra merkt dat er bij veel ondernemers behoefte is aan deze regeling: “We zien dat er al veel bedrijven zijn die de gevolgen van het volle stroomnet voelen. Ze kunnen hun bedrijf niet uitbreiden of verder verduurzamen. En voor nieuwe bedrijven is het nu al zo dat ze maanden of zelfs jaren moeten wachten totdat ze een aansluiting kunnen krijgen. Dus deze subsidie is hard nodig om ruimte te creëren op het stroomnet. Die ruimte is niet alleen hard nodig voor onze ondernemers, maar ook voor de nieuwe woningen die we de komende jaren willen bouwen.”

Samenwerking

De subsidie richt zich vooral op bedrijven en organisaties die willen samenwerken. Bijvoorbeeld door hun bedrijfsprocessen op elkaar aan te passen om zo het stroomverbruik beter over de dag te verspreiden. Of door energie met elkaar uit te wisselen zonder dat dit het stroomnet opgaat. De provincie laat de invulling hiervan open, zodat ondernemers hopelijk met nieuwe ideeën komen om de druk op het stroomnet wat te verlichten.

Subsidieplafond

De regeling tot het einde van 2029 opengesteld. Per jaar wordt er een subsidieplafond ingesteld. Het subsidieplafond voor 2024 en 2025 is tegelijk met de openstelling van de subsidieregels bekendgemaakt. Een jaar na het ingaan van de subsidie vindt er een evaluatie plaats. Meer informatie over de subsidie vindt u op deze webpagina.

Bron: Provincie Flevoland

Meer artikelen bekijken