OVDD Nieuwjaarsfeest-7972 ©FotostudioWierd.jpg
8 jan 2019 Nieuwjaarsrede voorzitter OVDD
Nieuwjaarsrede voorzitter OVDD Martien Hermans 5 januari 2019
 
Allereerst heet ik u van harte welkom op het OVDD Nieuwjaarsfeest 2019. Het is mooi te zien en het getuigt van betrokkenheid bij onze vereniging dat u in zo een grote getale aanwezig bent. Dank daarvoor.
Namens het bestuur en verenigingsmanagement van OVDD wens ik u allen een voorspoedig, ondernemend, succesvol maar vooral gezond 2019 toe.
Normaal gesproken ben ik niet van het terugblikken maar voor deze gelegenheid heb ik besloten het toch te doen maar wel telkens met een vooruitblik naar de toekomst. Tenslotte kunnen we het verleden niet beïnvloeden maar de toekomst wel.
 
Ten eerste wil ik Hester Vroegop, de in 2018 teruggetreden voorzitter van de OVDD, heel erg hartelijk bedanken voor haar inzet en gedrevenheid waarmee zij de afgelopen jaren leiding gegeven heeft aan de OVDD.
Ik ga samen met bestuur, verenigingsmanagement en ondernemers voortbouwen op hetgeen zij de afgelopen jaren tot stand heeft gebracht.

In 2018 zat het venijn in de staart. Daarbij doel ik op ontwikkeling van de retailvisie. Een visie waar de OVDD zich in grote lijnen in kan vinden. Helaas zit er een pijnpunt in dit dossier. Dat betreft de vestiging van een Lidl In Dronten-West. Uit onderzoek blijkt overduidelijk dat er geen noodzaak is tot uitbreiding van het aantal vierkante meters vloeroppervlakte in de gemeente Dronten. Er is al veel leegstand in Dronten en zeker voor Swifterbant en mogelijk ook voor Biddinghuizen en de winkeliers in het Suydersee winkelcentrum heeft een vestiging van een Lidl in West, als gevolg van de aanzuigende werking, negatieve consequenties. Als we over dit punt praten met de gemeente wordt verwezen naar een raadsbesluit in december 2016. Wat de OVDD betreft is de werkelijkheid van 2019 een andere dan die van 2016. Wij roepen de gemeenteraad op om de komende weken nog eens kritisch te kijken naar de mogelijke gevolgen van een vestiging van een Lidl in West. Mijn motto daarbij is “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”.

Het jaar 2018 stond wat betreft infrastructuur nog steeds in het teken van bekende onderwerpen. De niet-opening van Lelystad Airport in 2019, of 2020 of wanneer eigenlijk, of moet ik al zeggen de condens-streep door deze ontwikkeling, is er daar één van.
Of we het nu eens zijn met het luchthavenbesluit of niet: één feit staat vast: namelijk dat er kennelijk in dit proces helemaal niets vast staat. En dat terwijl ook de laatste uit-of afstelactie, ditmaal veroorzaakt door Brussel, al ver van te voren te voorzien was.
Hoe kenmerken we nu zoiets vanuit ondernemers perspectief? Het zijn bewegingen van een dwalende overheid, die al dan niet vanwege politiek gewin, denk aan de PS verkiezingen 2019, als een dronkaard door het landschap, of beter gezegd luchtruim, wankelt.
Want dat is vanuit OVDD ons beeld. Dit kenschetst een situatie waar je als ondernemer niet op zit te wachten, gebrekkige besluitvaardigheid zorgt voor aarzeling en terughoudendheid bij ondernemers. En remt daardoor economische ontwikkeling, investeringen en de noodzakelijke bouwstenen waarop ondernemingen hun visie kunnen ontwikkelen. Vertrouwen daar gaat het om! Een aarzelende, zo u wilt, beperkt betrouwbare overheid is niet goed voor burgers en bedrijven. Dat kun je ook zien zonder een geel hesje aan te trekken…
 
En dat brengt me bij een ander punt inzake infrastructuur rond onze gemeente, de kwestie Roggebot en daaraan gekoppeld de Hanzeweg en de aansluiting naar de N50. U heeft het in de krant kunnen lezen: we hebben daarin de lat, ik bedoel natuurlijk het brugdek, hoger liggen dan in de huidige plannen voorzien. En dubbelbaans over de Hanzeweg en naar de N50 door lijkt ons niet overbodig. Als je tenminste naar de iets verdere toekomst kijkt… Denk aan toename van verkeer van en naar De Poort van Dronten, de Flevokust, toenemende verkeerstromen over de oost-west verbinding (Zwolle-Alkmaar). Ook een verdubbeling van de Biddingringweg en de Gooiseweg tot aan de kruising met de Larserweg staan hoog op ons verlanglijstje. Ontsluiting: daar draait het om!
Wij pleiten daarom voor een ruimere blik van de beleidsmakers en zien daar graag fondsen voor vrijgemaakt vanuit de diverse verantwoordelijke overheden.
Daar blijven wij als OVDD (samen met VNO-NCW en omliggende ondernemersverenigingen) op in zetten, uiteraard ook samen met ons Gemeentebestuur. Alleen op die wijze kan het vestigingsklimaat van Dronten van een serieuze boost worden voorzien, want daar zijn we echt aan toe. Laten we het ijzer of zo u wilt het asfalt smeden nu het nog heet is.

Ik noemde net al de economische ontwikkeling. De afgelopen jaren kenmerken zich door jaren van economische groei. Natuurlijk prima!, maar ondernemers maken zich in toenemende mate zorgen over hoe ze voldoende gekwalificeerd personeel kunnen krijgen om de groei te kunnen bemensen. Een deel van deze problematiek kan opgelost worden door inzet van nieuwe technologie zoals robotisering en automatisering. Toch blijven er mensen nodig.....veel mensen. Dronten heeft een voldoende aanbod van onderwijs als het aankomt op basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Ook hebben we de Aeres Hogeschool binnen onze grenzen. Iets waar we supertrots op mogen zijn. Toch zou ik een oproep willen doen aan overheid, onderwijsinstellingen en ondernemers om te kijken of we de MBO 1 en 2 opleidingen uit kunnen breiden met MBO 3 en 4. Onderwijs is de kweekvijver waar jonge mensen klaar gestoomd worden voor toetreding tot de arbeidsmarkt. Juist deze jonge mensen zorgen er voor dat Dronten ook op langere termijn een gemeente blijft waar ondernemers zich graag willen vestigen.

Wat kunt u in 2019 verwachten van de OVDD?
We zullen nog meer op zoek gaan naar wat er leeft onder ondernemers. Wat mij betreft ontwikkelen we een top 10 lijst van belemmeringen die ondernemers ervaren bij het ondernemen. Waar liggen ondernemers wakker van of waar zien zij kansen die met een steuntje in de rug gerealiseerd kunnen worden?
Verder zetten we in op een groei van het aantal leden. Om effectief belangen te kunnen behartigen is een breed draagvlak noodzakelijk. Daarom zullen wij actief aan de slag gaan met het werven van nieuwe leden.
Tot slot zou ik willen zeggen, “genoeg gepraat”. We wonen en werken met z’n allen in een gemeente waar we trots op kunnen zijn. Ik woon al 22 jaar in Dronten en zeg altijd als mensen weer eens vragen waar Dronten ligt... het ligt centraal in Nederland te midden van veel groen, met betaalbaar en veilig wonen. Voor ondernemers een ideale plek om zich te vestigen. Maar dan wel met de kanttekening dat we nu beleid ontwikkelen wat er voor zorgt dat we dat over 10 jaar nog kunnen zeggen.
Ook in 2019 zullen wij als OVDD samen met Gemeentebestuur, provinciebestuur en andere stakeholders er alles aan doen om Dronten “the place to be” te laten zijn voor ondernemers.

Martien Hermans
Voorzitter OVDD
 
 
>> De column "Jan Willem Draaft Door" van Jan Willem Peters is te lezen op het besloten deel van de website.
 
foto's: (c) Mischa Massink
16 mrt 2021 19:00 uur | Informatiebijeenkomst Aanpak Stikstof in Flevoland19:00 uur | Informatiebijeenkomst Aanpak Stikstof in Flevoland
16 mrt 2021 15:15 uur | Online event: Logistiek in de korte keten15:15 uur | Online event: Logistiek in de korte keten
31 mrt 2021 19:30 uur | SEA Ondernemersacademie19:30 uur | SEA Ondernemersacademie
 
Agenda / evenementen

Algemeen nieuws

roggebot.jpg
13 feb 2019 Plan in hoofdlijnen N307 Roggebot–Kampen vastgesteld
Plan in hoofdlijnen N307 Roggebot–Kampen vastgesteld
klokhuisonderneemt.jpg
11 feb 2019 Meld uw bedrijf aan voor Het Klokhuis Onderneemt Backstage
Meld uw bedrijf aan voor Het Klokhuis Onderneemt Backstage
vnoncw012019.jpg
31 jan 2019 Resultaten VNO-NCW Midden
Resultaten VNO-NCW Midden
omfl.png
31 jan 2019 Marco Smit nieuwe directeur Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland
Marco Smit nieuwe directeur Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland
Carpool2.jpg
28 jan 2019 Werkzaamheden N305 Gooiseweg
Werkzaamheden N305 Gooiseweg
Station-Lelystad1.jpg
25 jan 2019 Techniek moet smeermiddel Flevolandse economie worden
Techniek moet smeermiddel Flevolandse economie worden
IMG_20190121_132111-01.jpeg
21 jan 2019 VNO-NCW: Straf ondernemer niet voor seizoenswerk
VNO-NCW: Straf ondernemer niet voor seizoenswerk
voorzitter OVDD bij Omroep Flevoland.jpg
17 jan 2019 Ondernemersvereniging pleit voor breder aanbod mbo-onderwijs
Ondernemersvereniging pleit voor breder aanbod mbo-onderwijs
gemeentedronten.jpg
16 jan 2019 Database lokale ondernemers
Database lokale ondernemers
flevowegen.jpg
10 jan 2019 Flevoland trapt nieuwe jaar af met nieuwe Infra website voor (vaar)weggebruiker
Flevoland trapt nieuwe jaar af met nieuwe Infra website voor (vaar)weggebruiker
OVDD Nieuwjaarsfeest-7972 ©FotostudioWierd.jpg
8 jan 2019 Nieuwjaarsrede voorzitter OVDD
Nieuwjaarsrede voorzitter OVDD
fotowinnaars.jpg
6 jan 2019 Ondernemersprijzen Dronten bekend
Ondernemersprijzen Dronten bekend
flevopenningen2019.png
20 dec 2018 Flevopenningen 2019 in Noordoostpolder
Flevopenningen 2019 in Noordoostpolder
roggebot.jpg
14 dec 2018 Ook ondernemers dringen aan op aanpassing Roggebotsluis
Ook ondernemers dringen aan op aanpassing Roggebotsluis
nwjr2019VNO-NCW.jpg
13 dec 2018 Nieuwjaarsreceptie Windesheim en VNO-NCW Flevoland
Nieuwjaarsreceptie Windesheim en VNO-NCW Flevoland
database.jpg
11 dec 2018 Lancering Database Lokale Ondernemers
Lancering Database Lokale Ondernemers
Genomineerden OVDD-5526 ©FotostudioWierd.jpg
7 dec 2018 Genomineerden Onderneming van het Jaar bekend
Genomineerden Onderneming van het Jaar bekend
Martien Hermans voorzitter OVDD.JPG
6 dec 2018 Martien Hermans nieuwe voorzitter van OVDD
Martien Hermans nieuwe voorzitter van OVDD
dragonsden2.png
4 dec 2018 Dragon’s Den: €25.000 startkapitaal voor inclusieve initiatieven
Dragon’s Den: €25.000 startkapitaal voor inclusieve initiatieven
OVDD NJ feest header nieuwsbrief.jpg
3 dec 2018 OVDD Nieuwjaarsfeest
OVDD Nieuwjaarsfeest
Laatste foto's
OVDD Zomerfeest 2020 foto 00.jpg OVDD Zomerfeest 2020 bij At Sea

Contact

Ondernemersvereniging De Driehoek
info@ovdd.nl

Verenigingsmanagment

Tineke Stuifzand
Parksingel 61
8256 GG Biddinghuizen
T 06 - 82 69 59 70

IBAN: NL59ABNA 0471288160

Volg ons

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Sitemap

Home
Netwerken
Belangenbehartiging
Actueel
Onderneming van het Jaar
Over OVDD
Leden
Contact
Inloggen Mijn OVDD

Lid worden

Investeer vandaag nog in een interessant netwerk van ondernemers in uw eigen gemeente Dronten: word lid van de OVDD!

Nu lid worden

Suggesties

Heeft u suggesties voor de OVDD? Of heeft u nieuws voor op de website? Laat het ons weten via info@ovdd.nl

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren